MEMORIAL MUSEUM PASSCHENDAELE 1917

Tijdens het Britse offensief van juli tot november 1917 werden in de regio van Passendale in honderd dagen tijd ongeveer 500 000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van amper acht kilometer. Passendale werd een internationaal symbool van zinloos oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm.

 

In het Memorial Museum Passchendaele 1917 wordt de herinnering aan die dramatische maanden levendig gehouden met foto- en filmbeelden, een uitgebreide collectie historische voorwerpen en levendig gereconstrueerde taferelen. Blikvanger is een onderaardse gang met communicatie- en verbandpost, hoofdkwartieren, werk- en slaapplaatsen. Een adembenemende ervaring van hoe de Britten als mollen onder de grond leefden… omdat er boven niets meer was.

IMG_0638-2_edited.jpg
IMG_0718-2.jpg
IMG_0657-2.jpg

Het museum is ondergebracht in het historische kasteeldomein van Zonnebeke, op de weg naar Tyne Cot Cemetery. Met een deskundige gids kan je ook een bezoek brengen aan de onlangs ontdekte ondergrondse verbandpost, de Duitse loopgraven in Bayernwald en strategische punten zoals de Menin Road, s ‘Graventafel en Polygon Wood.

 

Sinds juli 2013 is het Memorial Museum Passchendaele 1917 gevoelig uitgebreid. Het bezoekerscircuit werd verlengd tot 650 meter, met onder meer een verlenging van de dug-out; er is een volledig nieuw museumgebouw gewijd aan de Slag van Passendale, een herinneringsgalerij en een uniek loopgravennetwerk, waarin verschillende types loopgraven en schuilplaatsen aan bod komen. In het museum worden vandaag meer dan 5000 collectiestukken tentoongesteld. 

 

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 is dan ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de oude slagvelden en voor iedereen die meer wil weten over de Grote Oorlog.

  • Het de Britse troepen op 9 oktober 1917 elf uur kostte om in de Ieperse modderzee over smalle loopplanken de vertrekposities te bereiken?

  • Oktober 1917 een van de natste maanden van de eeuw was?

  • Bij het met grote bombarie aangekondigde ‘Flanders Offensive’ van Haig na honderd dagen een terreinwinst was geboekt van acht kilometer, waarbij 250 000 Britse soldaten waren omgekomen?

WIST U DAT?

IMG_0618-2.jpg