POLYGON WOOD EN BUTTES NEW BRITISH CEMETERY

Het beklimmen van de trappen naar het Gedenkteken voor de 5de Australische Divisie op de ‘butte’ in Polygon Wood, is steeds een speciale ervaring voor iedereen die de moeite doet om tot hier te komen. Want boven is het uitzicht fabuleus. Aan je voeten ligt Buttes New British Cemetery, Polygon Wood met het prachtige New Zealand Memorial erachter. Wanneer men de blik richt op het kleine Polygon Wood Cemetery aan de andere kant van de weg (indien de begroeiing het toelaat), dan ziet men bij redelijk weer het lieflijke Zonnebeke op de achtergrond liggen.

Bovenal straalt deze plaats een sfeer uit van intens eerbetoon. Australiërs weten heel goed dat de 564 Australische militairen die hier begraven werden (van wie 158 geïdentificeerd) de derde grootste concentratie uitmaken van Australische gesneuvelden, na Tyne Cot (1368) en Lijssenthoek (1128). Op ANZAC Day (25 april), de dag waarop de Australische oorlogshelden bij uitstek worden gevierd, is hier dan ook jaarlijks in de vroege ochtend een ontroerende plechtigheid geprogrammeerd.

AANTAL GRAVEN

Screenshot 2020-04-11 at 16.30.59.png

169

Screenshot 2020-04-17 at 19.02.14.png

95

1280px-Flag_of_Canada.svg.png

6

1200px-Flag_of_Australia_(converted).svg

158

IMG_6846-2.jpg
IMG_7937-2.jpg

Buttes New British Cemetery, Polygon Wood werd na de oorlog opgericht, toen hier een groot aantal graven werden gebracht (haast allemaal uit het jaar 1917) van de slagvelden in Zonnebeke. Een bijzonder aspect aan deze begraafplaats is dat ze één Cross of Sacrifice deelt met de kleinere begraafplaats aan de overzijde van de weg, Polygon Wood Cemetery. De sector van Polygon Wood was een onderdeel van de Ieperboog. Veel doden in deze sector in de periode tussen september 1917 en mei 1918 waren te wijten aan de verschrikkelijke levensomstandigheden in de loopgraven.

OPMERKELIJK VERHAAL

LUITENANT-KOLONEL ALLAN HUMPHREY SCOTT

Luitenant-kolonel Allan Humphrey Scott, DSO, was de bevelhebber van de 56ste Bataljon in het Australische leger. Op 1 oktober 1917 had Scott er drie jaar dienst opzitten, en hij zou de dag daarop met verlof gaan. Hij koos er uiteindelijk voor om nog enkele dagen langer te blijven, zodat hij aan zijn opvolger ter plekke, een Britse officier, de tactieken aangaande de verdediging van Polygon Wood kon uitleggen. Beiden werden door een Duitse scherpschutter neergeschoten. De positie van de scherpschutter was bekend bij de Australische intelligence, maar was niet doorgegeven aan Scott. Een dodelijke fout. Zijn graf is te vinden op Buttes New British Cemetery, Plot II A 12. Zijn opvolger was lieutenant Colonel Dudley Ralph Turnbull, die sneuvelde op 7 januari 1918. Diens graf is dan weer te vinden in Plot I C9.

IMG_3306-2_edited.jpg