TYNE COT

Over de begraafplaats Tyne Cot vallen enige opmerkelijke zaken te vertellen. Allereerste over de geografische ligging. Sommige bronnen plaatsen Tyne Cot op het grondgebied van Zonnebeke, andere op dat van Passendale. Het meest opmerkelijke dat over Tyne Cot kan verteld worden: het gaat hier om de grootste begraafplaats voor militairen van het Gemenebest in de wereld. Tevens is Tyne Cot ook de best bezochte militaire begraafplaats in Europa. Met name in de lente en de zomer strijkt een groot aantal autocars neer op de parking; vaak gaat het hier dan om Engelse schoolkinderen.

 

Het gebied rond Tyne Cot Cemetery werd op 6 oktober 1917 door de geallieerden ingenomen, nadat de Duitse eerste frontlijn was gevallen in de Slag van Broodseinde (4 oktober 1917). De benaming ‘Tyne Cot’ blijkt afkomstig te zijn van de Northumberland Fusiliers, die een gelijkenis zagen tussen de Duitse bunkers (pill boxes) die ook nu nog op het grondgebied van Tyne Cot Cemetery te vinden zijn, en de typische arbeidershutjes die zo welig tieren in de Engelse Tyneside.

AANTAL GRAVEN

Screenshot 2020-04-11 at 16.30.59.png
1280px-Flag_of_Canada.svg.png
Screenshot 2020-04-17 at 19.19.21.png

2.336

24

451

1200px-Flag_of_Australia_(converted).svg

578

Screenshot 2020-04-17 at 19.02.14.png

198

IMG_5160.jpg

Vanaf september 2012 begonnen de tuiniers van de Commonwealth War Graves Commission aan een grootscheepse restauratie van Tyne Cot Cemetery. Aandacht werd vooral gegeven aan het herplanten van headstone borders. Na 11 november 2012 werd de hoofdgraslaan van het Cross of Sacrifice naar de hoofdingang aangepakt: deze was inderdaad in een slechte staat door het zeer groot aantal bezoekers.

OPMERKELIJKE VERHALEN

ROYAL FIELD ARTILLERY COLLECTIVE GRAVE

Een van de bekende en vaak bezochte verzamelgraven op Tyne Cot Cemetery: bombardier H. Johnson, schutter L.C. Withams, schutter E. Halliwell en bombardier R. Clifton - allemaal Royal Field Artillery - kwamen op 12 oktober 1917 om het leven. Hun stoffelijke overschotten werden gevonden in een zandzak en ze werden samen begraven. Hun graf is te vinden in plot XXVII H 18.

JAMES PETER ROBERTSON

James Robertson kreeg zijn Victoria Cross tijdens de laatste aanval op Passendale op 6 november 1917, met het Infanteriebataljon. Zijn peloton werd opgehouden door prikkeldraad en een Duits machinegeweer. Het lukte hem om naar een opening op de flank van de vijandelijke positie te rennen en het geweer te bestormen.

IMG_2874-2.jpg

Na een wanhopige strijd doodde Robertson vier van de bemanning en richtte vervolgens het vijandelijke wapen op de overblijvenden. Dit stelde zijn peloton in staat om door te gaan naar het doel, terwijl Robertson nog steeds het gevangen geweer op de vijand afvuurde terwijl deze zich terugtrok. Later, toen twee van zijn eigen sluipschutters voor hun loopgraaf gewond raakten, ging hij naar buiten en droeg hij een van hen onder zwaar vuur weg, maar toen hij terugkeerde met de tweede man, werd hij gedood door een granaat. Het graf van Robertson is te vinden in plot LVII D 26.

MEMORIAL TO THE MISSING

Het Tyne Cot Memorial to the Missing vormt de noordoostelijke grens van Tyne Cot Cemetery en herdenkt soldaten en officieren van het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland die na 15 augustus 1917 sneuvelden in de Ieperse Frontboog en wiens exacte rustplaats niet bekend is. Toen men bezig was met de bouw van de Menenpoort kwam men tot de vaststelling dat de beschikbare oppervlakte niet volstond voor alle namen die daar oorspronkelijk waren gepland. Toen werd beslist dat de namen van alle militairen die gesneuveld waren na 15 augustus 1917 een plaats zouden krijgen op het Tyne Cot Memorial to the Missing.

IMG_5137-2_edited.jpg