ZANTVOORDE BRITISH CEMETERY

Zantvoorde British Cemetery werd opgestart na de Wapenstilstand, toen stoffelijke overschotten naar hier werden gebracht vanuit de slagvelden en nabijgelegen Duitse begraafplaatsen. Op 30 oktober was Zandvoorde in handen van de 1st en 2nd Life Guards, 300 à 400 manschappen sterk. Het dorp werd gebombardeerd en vervolgens ingenomen door de 39ste Duitse Divisie en drie hiermee verbonden bataljons. Het gehele front van de 3rd Cavalry Division werd teruggedrongen tot de heuvelkam van Klein-Zillebeke. Het dorp kon niet worden heroverd en bleef in Duitse handen tot 28 september 1918.

 

In veel gevallen waren de gesneuvelden op deze begraafplaats soldaten die gevallen waren in die wanhopige gevechten rond Zandvoorde, Zillebeke en Geluveld in de laatste dagen van oktober 1914.

AANTAL GRAVEN

Screenshot 2020-04-11 at 16.30.59.png
1280px-Flag_of_Canada.svg.png
india.jpg
1200px-Flag_of_Australia_(converted).svg

441

1

5

1

IMG_7201-2.jpg

Zantvoorde British Cemetery is best een grote begraafplaats, maar 1135 graven betreffen militairen die niet konden worden geïdentificeerd. ‘Special memorials’ werden opgericht om 32 soldaten te herdenken die begraven waren in twee Duitse begraafplaatsen, maar wiens graven niet konden worden gevonden en geïdentificeerd.

 

Zantvoorde British Cemetery, ontworpen door Charles Holden, bevat ook één graf van de Tweede Wereldoorlog. Door de aanwezigheid van twee Schotse officieren die het Victoria Cross kregen toegekend, is dit bij uitstek de begraafplaats om een stille ode te brengen aan de aanzienlijke Schotse offers tijdens WO I.

De 25-jarige Louis McGuffie was een sergeant in het ⅕ Battalion, The King’s Own Scottish Borderers, toen hij in september 1918 verscheidene heldendaden verrichtte, waarvoor hem het Victoria Cross werd toegekend. Nabij Wijtschate drong McGuffie tijdens een opmars verscheidene dug-outs binnen en nam eigenhandig een groot aantal Duitse soldaten gevangen. In opeenvolgende operaties bleef de sergeant deze heldendaden herhalen, waardoor één Duitse officier en 25 soldaten gedwongen werden zich over te geven. Terwijl het eerste doelwit werd geconsolideerd, ging hij verscheidene Duitse soldaten terughalen die probeerden te ontsnappen. Daarbij speelde hij ook een beslissende rol in the bevrijding van enkele Britse soldaten die werden weggevoerd als gevangenen. Enkele dagen later werd McGuffie geraakt door granaatvuur. Hij stierf in de strijd in Wijtschate op 4 oktober 1918. Zijn graf op Zantvoorde British Cemetery is te vinden in Plot I, D 12.

IMG_2755-2_edited.jpg

OPMERKELIJK VERHAAL

LOUIS MCGUFFIE (VICTORIA CROSS)